sábado, 2 de abril de 2011

PINTO I EL FAIR PLAY

El Barça ha renovat Pinto. Es tracta sense dubte d’una excel·lent noticia: no només és un porter suplent de garanties, si no que sembla que fa pinya al vestidor, on és molt apreciat.

Enrere queda la seva polèmica xiulada al davanter del Copenhagen quan aquest, sol davant el porter, va creure que li assenyalaven fora de joc i va abandonar. Entenc que la broma no agradés a Dinamarca, doncs clarament va ser un acte gens d’acord amb el Fair Play. La UEFA ho va entendre així i Pinto va ser sancionat dos partits.

La pregunta que jo em faig és: quants actes contraris al Fair Play queden sense càstig a la lliga espanyola? Quants equips de la anomenada millor lliga del món no paren de simular lesions en moments del joc que els són convenients? Fa poc el Barça va trobar la fórmula de xulejar els contraris amb un rondo, abans de llençar la pilota fora. Va ser contra l’Arsenal en recent eliminatòria de Champions League, i amb un disgust evident els jugadors d’aquest equip, que van protestar enèrgicament al quart àrbitre.

Però a Anglaterra la simulació de lesions no és habitual, i en canvi aquí és el pa de cada dia. Com respondran els jugadors dels equips de la lliga BBVA? Es sentiran tan ofesos com els anglesos fa poc? O seran prou honestos per acceptar que el mínim que mereixen és patir un rondo? Confio que no seran tan cínics com per enfadar-se, protestar o pitjor, entrar dur. Dic confio, per que aquesta pràctica no és tan pròpia del Barça i Madrid com dels equips petits.

El meu pare em va donar una solució: que els talls en el joc es sancionin amb que el lesionat (suposat o no) surti del camp cinc minuts obligatòriament. Això no impedirà que la jugada es talli, però el trampós s’ho pensarà en properes ocasions. Una altra solució que dona més feina a l’àrbitre, és que aquest talli el joc a la seva discreció i els equips quedin alliberats envers el contrari. Aquesta opció és més exigent amb l’àrbitre, doncs el carrega amb una decisió més.

Mentre alguna d’aquestes regles no s’implanti, em sembla prou bona la solució del rondo del Barça, que no apel·la als àrbitres ni als comitès, i si a la professionalitat i honorabilitat dels adversaris. Però aquesta rescabalada unilateral no serà suficient a llarg terme: per quan mesures de la LFP o la RFEF per promoure el Fair Play que regna a Europa?

No hay comentarios:

Publicar un comentario